ترانس جریان و ترانس ولتاژ

11
بهمن
همانطور که می دانید برای اندازه گیری آمپر و ولت در مدار دو روش مستقیم و غیر مستقیم وجود دارد. در روش مستقیم از آمپرمتر به صورت سری با مدار و ولت متر به صورت موازی با مدار جهت اندازه گیری جریان و ولتاژ استفاده می شود اما در جریانها و ولتاژهای بالا دیگر نمی توان از آمپرمتر و ولت متر استفاده نمود. راه حل استفاده از روش غیر مستقیم و نصب ترانس جریان (C.T) و ترانس ولتاژ (P.T) می باشد.
در روش غیر مستقیم همانطور که قبلا گفته شد برای اندازه گیری جریان های بالا در تابلوهای برق از ترانس جریان یا C.T استفاده می شود. هر کدام از این ترانس ها بر روی یک فاز نصب می شود و دوسر با نام های L و K دارند که این سرها باید به نمایشگر آمپر متصل شود .همچنین یک سر از این ترانس ها باید اتصال زمین شود. در صورتی که به زمین متصل نشود اندازه گیری دقت قابل قبولی نخواهد داشت.
ترانس های جریان مدلهای مختلفی بر اساس نسبت تبدیل دارند. مثلا ترانس جریان با نسبت 500 به 5 به این معناست که اگر از سر اولیه ی ترانس جریان 500 آمپر عبور کند سر ثانویه ی ترانس جریان مقدار 5 آمپر جهت نمایش بر روی آمپر متر عبور می کند.
شکل زیر نحوه ی سیم کشی ترانس جریان در مدار سه فاز را نشان می دهد. همانطور که گفته شد سرهای K و L به نمایشگر متصل می شود و سرهای ارت ترانس جریان جهت درستی دقت به زمین متصل می گردد.
در روش غيرمستقيم ولت متر به وسيله ى يک مبدل ولتاژ به دو سر مصرف کننده يا P.T ترانس ولتاژ مولد متصل مى شود. اين روش در مواردى به کار مى رود که ولتاژ کار مصرف کننده ها يا شبکه بيش از حد مجاز دستگاه اندازه گيرى باشد و يا اين که از نظر حفاظتى نتوان ولتاژ مورد اندازه گيرى را مورد سنجش قرار داد.